Element açılımı, eski Giritli şifacılardan, falcılardan miras bize. Bu kültür, özünde kadim zamanlardan kalmış olan, melek veya doğa ruhları üzerine kurulu bir inanç alt yapısını barındırır. Bu ruhlar, insanlar arasında dolaşıp, onlara her konu ile ilgili öğütler verirler. Aslında tam da günümüz dünyasının melek falı yöntemiyle aynı diyebiliriz. Aradaki fark sadece Girit büyücülerin, falcıları ya da şifacıları, nasıl çağırmak isterseniz, bu insanların doğanın içinde bulunan dört element, Ateş, Su, Hava ve Toprak ruhu ile çalışıyor olmaları. Bildiğiniz gibi ve hatta burada daha önce de yazdığım gibi, her insan bir büyük elementsel güç hâkimiyetinde olsa da, bu dört elementin her birinden parçalar taşıyor. Dolayısıyla bir ateş grubu insanı zaman zaman su gibi davranabilmekte ki bu da onun su elementinin yükseldiği anlamına geliyor. Bu noktada, insanın davranışları zaman zaman farklı elementsel güçlerin etkisiyle değişkenlik gösterebiliyor. Gerek iyi yönde olsun gerek yıkıcı yönde olsun bu değişkenlikler hem insanın içindeki dengeyi hem de karşısındaki insanın dengesini çeşitli yönlerde etkileyebiliyor. İşte tam da burada Giritli falcılar bu değişkenlik hallerinin nedenlerini ve nasıl çözülebileceğini anlamak için sorularını doğrudan doğanın ruhlarına yöneltiyorlar.

Uygulama nasıl oluyor diye soracak olursanız, şöyle ki; öncelikle dört elementi gösteren kartlarımız var. Her birinin kendisine ait olumlu ve olumsuz yanları, ilişkilerdeki rolüne dair yapabiliteleri ve yapamayacakları, etki alanları zamanları ve özellikle sevdiği sözler ve sevmediği kelimeler belirlenmiş. Bunun yanında Kaos, Işık ve Sessizlik adlarını taşıyan durum kartlarımız var. Durum kartları bize Neden, Nasıl ve Ne zaman sorularının yanıtını vermek için düzenlenmiş. Kaos; ‘neden bu kaos yaşanıyor?’ sorusuna, Işık; ‘şifalanma nasıl olur?’ sorusuna ve Sessizlik ise; ‘ne zamana kadar, ne olana kadar bu durum böyle sürecek?’ sorusuna yanıt veriyor.

Sorunun öğrenilmesinden sonra durum kartı tam ortaya yerleştiriliyor. Diğer durum kartlarını artık kenara ayırabiliriz. Elimizdeki dört element kartını, durum kartının sorusunu sorarak ve yoğunlaşarak dört defa karmamız gerekiyor. Sonra durum kartının sırasıyla önce soluna, sonra sağına ve hemen altına birer element kartı yerleştiriyoruz. Şimdi bu noktada yan yerleşimlerin yorumu soruya göre değişkenlik gösteriyor. Gelin tek tek bakalım:

Kaos; Neden bu oldu? Neden ulaşamıyorum? Neden bu kavga? Neden böyle dedi? Neden böyle davrandı? Gibi sorulara yanıt veriyor. Kaos ’un batısındaki kart, eril yani erkekten gelen davranışları, doğusundaki kart ise dişil yani kadından gelen davranışları açıklıyor. Örneğin erkekten ateş gelmişse, bu onun ani bir karar verdiğini ve kuvvetle muhtemel korku yaşadığını gösterebilir. Kadından da su geldiğini varsayalım. Bu noktada da yorum kadının erkeği boğup bunalttığı, aynı şekilde de erkeğin kadını değiştirmeye çalıştığı yönünde olabilir. Bu iki elementin çarpıştıkları nokta Kaos’un nedenidir. Peki, nasıl çözülmeli? Bunun cevabını duru kartının altına koyduğumuz element verecek. Diyelim ki hava açıldı. Bu demektir ki, soruyu soran kişi ya da çift, içindeki hava elementini yükseltmelidir.

Işık; Nasıl şifalanırım?, Bu acı nasıl geçer?, Onu nasıl unuturum?, Nasıl mutlu olurum? Nasıl barışırız? Nasıl kurtulurum? gibi soruları yanıtlar. Merkeze Işık durum kartını koyduktan sonra yine önce doğuya, sonra batıya ve sonra da durum kartının üstüne bir element kartı yerleştirilir. Doğudaki kart yorumcuya mevcut şifanın gelememesinin nedenini, batıdaki kart da nasıl geleceğini gösterir. Üstteki kart ise kesinlikle uzak durulması gereken davranış şeklini belirler. Örneğin, doğuda toprak batıda su ve üstte de ateş açıldı. Bu demektir ki mevcut durumun şifasını şimdiye kadar engellemiş olan kişinin sabit fikirli tutumları olmuş; toprak. Şifalanma süreci de kişinin ancak kendisine yani akış alanları bulmasıyla yahut duygularını doğru ifade etmesiyle başlayacak. Bu arada da ani yükselişlerden özellikle ben merkezli hareketlerden uzak durulması gerekiyor.

Sessizlik; Ne zamana kadar böyle sürecek? Ne olduğunda başarım gerçekleşecek? Gibi sorulara yanıt verir. Bu durum kartı belirli bir zamandan ziyade, bir zaman dilimini ifade eder. Şartların hangi konumda olduğunda çözümün geleceğine dair haber verir. Bu noktada hangi elementin yılın hangi dönemlerine hâkim olduğuna dair bilginin edinilmesi gerekmektedir. Uygulama önce merkeze durum kartını koyarak başlar. Sonrasında durum kartının üzerine bir element kartı açılır ki bu mevcut hali gösterir ve yine merkezdeki durum kartının doğu ve batısına birer kart yerleştirilir. Doğuda açılan kart dıştan gelen etkenleri batı ise kişinin içsel etkenlerini ifade eder. Örneğin merkezde ateş açılmış varsayalım. Mevcut durumun çözümünün yıl içindeki konumu, ekinoksların ve döngülerin yaşandığı, yılın en sıcak ve en soğuk günlerinin olduğu dönemleri ifade eder. Şayet soruyu soran kişi Ocak ayında sormuşsa, mevcut durumun çözümü için 21 Mart’ı beklemesi gerekebilir. Doğuda açılan kart, o dönemde dışarıdan alacağı etkileri ve batıdaki kart ise kendi içinde etkin olacak olan enerjiyi gösterir.

Her elementin sevdiği ve nefret ettiği, duymak istediği ve kesinlikle duyduğu anda irite olduğu bazı tılsımlı kelimeleri vardır. Yorumcu bu noktada kişiye nasıl davranması, ne yönde düşünmesi, kendisine ya da karşısındakine nasıl bir üslupla gitmesi gerektiğini açıklayabilir. Böylelikle sorun çözüme ulaşabilir.

Element açılımını ben ninemden, hayatının son üç senesinde öğrendim. O taşlarla uyguluyordu bu yöntemi. Her bir element için ve konum için ayrı renk ve özellikte yarı değerli taşları vardı. Her elementin tüm iniş ve çıkışlarını, neler yapılması gerektiğini çok iyi bilir, taşlarını her gün deniz tuzuyla yıkayıp, kadifeye sarardı. O’nun çok vakti olmadı öğretmeye. Bazen de saklardı insanlardan. Ben biraz daha şanslı hissediyorum kendimi. Bana ismimi vermiş olan ninemin ruhuna ışık dileyerek, bu yeni açılımı sizinle de paylaşmak istedim … Işık’la kalın….