Biraz karışık gibi değil mi? Ama değil... Kartlar şu anda hepimizin ulaşabileceği noktada. Ancak eski Mısır’da, İskenderiye kütüphanesinin kadim bilgeleri için Tarot sıkı sıkıya saklanması ve paylaşılmaması gereken çok gizli bir bilgiydi... Elbette önceleri kart olarak tasarlanmamıştı. Bir iletişim aracı olarak kullanılıyordu kadim bilgeler arasında. Onlara başvuran öğrencileri eğitmek için kullandılar Tarot bilgilerini. Bir nevi içsel yolculuk kılavuzu gibi düşünebilirsiniz. İnsanoğlunun evrene ulaşmasındaki yolculuğu ve bu yolculuk sırasında nelere dikkat etmesi gerektiğini, nelerle karşılaşılacağını, kişinin bu yolculuğun neresinde olduğunu anlatmak için derin anlamlar içeren semboller ve duru görü ile birlikte başvuran kişiye yol göstermesi amaçlandı.

Günümüzde de Tarot kartlarını okuyan tüm yorumcular bu bilgi ışığında hareket ediyorlar. Elbette birtakım değişiklikler ve eklemeler yapıldı bu kartlara. Örneğin ilk başta, kadim zamanlarda sadece 22 karttan oluşan Büyük arkana yani asıl yolculuk kartları vardı. Sonrasında Ortaçağ İtalyası’nda din adamlarınca Küçük Arkana dediğimiz diğer kartlar eklendi. Bu Küçük arkana kartları dört büyük elementi işaret eden sıralı olarak düzenlenmiş günlük olaylara bakışı kolaylaştıran formlarda seçildi. Ancak Büyük Arkana dediğimiz 22 büyük kart, büyük yolculuğu en yoğun biçimde ifade edebilmesi için hiç değiştirilmedi ve eklemeler yapılmadı. Zamanında sadece yüksek mertebedeki din adamlarının ve büyük kâhinlerin bildiği bu özel okuma şekli, ortaçağ dünyası için oldukça mistik ama bir o kadar da tehlikeli görüldüğünde, bu kartlar Çingenelere teslim edildi. Çünkü o dönemde bu bilgilerin korunması gerekmekte ama aynı zamanda da bu bilgiler nedeniyle Kilise mahkemeleri birçok kâhini öldürmekteydi. İşte... Tam da bu nedenle, korumak için Çingenelere verilen kartlar ya da anlamlar demeliyim, zamanla fal şekline dönüştü. Ortaçağ’da, hatta şimdi bile, Çingenelere dokunulmuyordu. Onların dinlerine, kültürlerine ya da ritüellerine karışılmıyordu. Bu nedenle kartları en iyi onlar korudular... Şu anda Tarot bilgeliğine ulaşabilmemizi onlara borçluyuz.

Uzun uzun tarihçeden bahsedip sizi yormak istemiyorum. Ben asıl olarak kartların anlamalarına değinmek istiyorum.  Elinizde tuttuğunuz kartlara daha yakından bakmanızı ve kadim zamanlardan beri size ne söylemek istediğini bilmenizi istiyorum. O nedenle ‘0’ dan başlayıp sadece Büyük Arkana hakkında bilgi vereceğim.

Büyük Arkana kartları, Lütuf ve Yetenek, Çağrı, Eşikten Atlama, Meydan Okuma ve Zorlu Görev, Yeraltı Dünyasına İniş ya da Ölüm, Dönüşe Geçme veya Dönüş Eşiğini Atlama, Dönüş ve Yeniden Doğuş başlıkları altında 7 aşamayı içermektedir. Her aşama üç kartı içerir ve yolculuğunuzun hangi noktasında olduğunuzu, geçmişte ne olduğunu ve gelecek adımınızın ne olabileceğini işaret ederler. Ama bu başlıklara geçmeden önce en önemlisi 0 numaralı karttır. 0 numaralı kart Joker, Budala ya da Aptal olarak karşımıza çıkar. Şimdi gelin beraber, Budala kartının ne anlama geldiğini, neden diğer tüm aşamalardan çok daha önemli bir noktayı işaret ettiğini inceleyelim.

Bu kart, yolculuğa çıkan kişiyi yani sizi temsil eder. Kartın üzerinde umarsızca uçurumdan aşağı adımını atmakta olan ve bunu yaparken de şarkılar söyleyen bir karakter görürüz. Elinde yeni başlangıçların sembolü olan beyaz karanfil tutar. Güneş tam üzerinde ışıldamaktadır çünkü o neyle karşılaşacağını düşünmeden, önünde çıkacak tüm zorluklara şimdiden hazır ve güzellikler için sabırsız bir şekilde yoluna devam etmektedir. Ayaklarının yanındaki köpek onu yolundan döndürmek için çırpınsa da Kahraman artık Tarot yolculuğuna başlama kararı almıştır bile. O bilgiyi deneyimleyecektir. Hava elementine ait bir karttır ve en önemlisi sayısal değeri 0 dır. Bu tam manasıyla sürecin başlaması anlamına gelir ve tüm Tarot eğitiminin ilk halkasıdır.

Budala ya da Joker kartı kimi zaman Deli olarak da karşımıza çıkar. Kadim zamanlardaki tam karşılığı ‘Abdal’ dır. Bir bu tanıma çok aşınayız kültür olarak. Yolculuğuna başlamış ve yolun kendisine âşık olmuş her kadim ruh için bu sıfat en olumlu haliyle yer almıştır geçmişimizde.  Bu noktada Budala’da olumsuz değil tamamen olumlu bir karakterdir. Yeni başlangıçlar, ani kararlar, yaşamsal önem taşıyan bir seçim, kaygısızlık, fırsatların iyi değerlendirilmesi, köklü değişimler gibi anlamlar taşır.  Düz olarak geldiğinde bu anlamları taşırken elbette baş aşağı geldiğinde de tam tersi bir süreci, kahramanın vazgeçişi noktasını işaret eder.

Şimdilik bir kart... O da başlangıç... Tarot’un yolculuğunu anlatmaya devam edeceğim.

Işık’la kalın...